Keputusan Bocor Rosmah Kembali Kepada Polis Mengenai Dokumen Siasatan Najib

PETALING JAYA: Dokumen Siasatan Berhubung Hukuman Bocor Dalam Perbicaraan Rasuah Najib Razak Dan Rosmah Mansor Telah Dipulangkan Kepada Polis.

Ketua Polis Kuala Lumpur Azmi Abu Qasim berkata, Dokumen Siasatan Diserahkan Kepada Timbalan Pendakwa Raya Pada 30 Ogos Tetapi Telah Dipulangkan Untuk Siasatan Lanjut.

“Kami Akan Lengkapkan Kertas Siasatan Secepat Mungkin Dan, Jika Ada Keperluan, Kenyataan Setiap Saksi Yang Dipanggil Sebelum Ini Akan Diambil Semula,” Katanya Dalam Laporan Harian Metro.
Beliau berkata 17 saksi telah memberikan kenyataan mereka bagi kes melibatkan Najib, manakala 10 lagi telah dipanggil sebelum ini untuk Rosmah.


Bulan lepas, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan membuat laporan polis berhubung dakwaan kebocoran keputusan mahkamah dalam perbicaraan rasuah Rosmah yang melibatkan projek tenaga solar sekolah-sekolah Sarawak bernilai RM1.25 bilion.
Dokumen Yang Didakwa Bocor Pertama kali Disiarkan Oleh Laman Web Malaysia Today Yang Dijalankan Oleh Blogger Raja Petra Kamarudin.
Minggu lalu, Ketua Polis Daerah Sentul, Beh Eng Lai berkata, polis telah merekodkan Kenyataan Hakim Mahkamah Tinggi Zaini Mazlan, yang mendapati Rosmah bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan rasuah berhubung Projek Tenaga Suria.
Pegawai Mahkamah Beh Said Juga Telah Memberi Kenyataan Mereka Kepada Polis.

Secara berasingan, Azmi berkata Kertas Kerja Penyiasatan Terhadap Dakwaan Naib Pengerusi PKR Rafiz Ramli Menolak Menteri Fungsi Khas Abdullatif Ahmed Hampir Selesai.
“Ia Akan Dirujuk Kepada Timbalan Pendakwa Raya Minggu Ini,” katanya.